Tyhjin käsin kotiin SM-kauden avausosakilpailusta Jurvan Botniaringiltä

Kirjoitettu: 29.05.2017

Kauden ensimmäinen SM-osakilpailu ajettiin kuluneena viikonloppuna Jurvan Botniaringin radalla. Viime vuosista poiketen tällä kertaa kilpailut ajettiin lyhyellä radalla, johtuen Moottoriliiton päätöksestä olla antamatta kilpailulupaa laajennusosalle sen turva-alueiden puutosten vuoksi. 

Olin hyvissä ajoin paikan päällä ja sain torstain ja perjantain aikana hyvin treenikierroksia alle, kaikki tuntui pelaavan hyvin ja ajatkin olivat hyvällä tasolla. Valitettavasti lauantain sääennuste toteutui juuri kuten sen oli ennustettukin ja aamusta alkaen saimme nauttia vesisateesta lämpötilan ollessa kaikki 6 astetta! No, ei se sinänsä haitannut, laitettiin tietenkin sadekelin renkaat alle ja sadekelillä aiemmin hyväksi todetut setupit pyörään. Aika-ajossa ajaminen ei tuntunut hyvälle ja pyörä tuntui siltä ettei siihen ollut mitään luottoa.. kävin kerran tekemässä varikkopysähdyksenkin ja pehmennettiin alustaa vielä lisää. Tuntuma ei silti parantunut käytännössä ollenkaan mutta yritin siitä huolimatta saada parempaa kierrosaikaa jotta lähtöpaikka olisi kisaan mahdollisimman hyvä. Aika-ajon lopulla viimeisessä mutkassa keula lähti ihan yhtäkkiä alta ja kaaduin. Pyörään ei onneksi tullut juuri mitään muuta kuin kosmeettista vahinkoa ja itsekin selvisin naarmuitta. Lähtöpaikaksi sain ruudun 6.

Kisan alkaessa satoi edelleen yhtä paljon, ja teimme vielä pienet muutokset pyörään siinä uskossa että se pelaisi paremmin ja tuntuma paranisi. Sain hyvän startin ja parin kierroksen jälkeen olin sijalla 5, nostaen varovasti vauhtia kierros kierrokselta. En saanut edelleenkään hyvää tuntumaa renkaisiin mutta yritin ajaa parhaani mukaan ja pehmeästi jotta saisin pidettyä edes sen hetkisen sijoitukseni. Jälleen kerran kuitenkin eturengas lähti alta, nyt hieman nopeammassa mutkassa ja tällä kertaa romua tulikin sitten sen verran paljon että loppupäivä ja -ilta menikin Yamahaa parsiessa. Onneksi sain varikolta välttämättömimmät osat lainaan jotta saatiin pyörä ajokuntoiseksi. Ohajusiskari oli mennyt poikki ja katketessaan se oli hajottanut mittariston aika pahaan kuntoon. Pyörä kuitenkin käynnistyi vaikka mittaristo teki ihan omiaan ja lopulta ei toiminut ollenkaan. Keulasta oli t-kappale saanut myös kovan tällin mutta koska tätä osaa emme saaneet siihen hätään osaa mistään oli pakko yrittää ajaa sillä sellaisenaan.

Sunnuntain warm up meni lähinnä kokeillessa että kaikki toimii, ja radalla oli vielä paikka paikoin märkiä länttejä joten otin sen melko varman päälle. Hieman outo fiilis pyörästä kyllä jäi, mutta 10 minuutin warm up meni aika nopeasti ja sen perusteella en sen enempää siitä osannut sanoa varmaksi. Sunnuntain kisa ajettiin onneksi kuivalla radalla ja lämpötilakin taisi olla päälle 15 astetta. Jo lämmittelykierroksella huomasin keulassa tosiaan olevan jotain pahasti pielessä (niin, olihan se todettu olevan vähän kiero) kun joka kerta mutkaan kääntäessä se tuntui todella epävakaalle. Päätin kuitenkin yrittää ajaa sillä niin hyvin kuin pystyisin. Otin taas ihan hyvän startin valojen sammuessa, mutta ihmetyksekseni pyörä ei tuntunut kiihtyvän normaalisti ja ekan mutkan jälkeen porukkaa tais tulla jopa suorilla ohi.. Etupää pyörästä tuntui todella huonolle ja mutkaan sisäänmenot tuntui joka kerta siltä ettei tiennyt yhtään lähteekö keula alta vai ei. Lisäksi joka kerta kaasulle mentäessä pyörä tuntui todella puutuneelle eikä tehoja ollut lähellekään normaalisti.. parin kierroksen katsoin järkevimmäksi vaihtoehdoksi keskeyttää kilpailun ja ajoin varikolle. Tiesin kuitenkin keulan olevan hieman kiero ja en halunnut aiheuttaa enää enempää tuhoa kaatumalla kolmatta kertaa saati hajottaa moottoria mikäli tehonpuutos olisi johtunut siitä että sieltä olisi kaadossa mennyt jotain rikki.

Viikonlopun kilpailuista sain siis kaikki 0 pistettä ja läjän rikkonaisia osia, ei siis kauheasti kehumista :D

Mitä tästä nyt sitten mietin? No.. perjantain reenit oli ehdottomasti positiivista, ja myös sadekelin ajaminen siitä huolimatta että renkaita ei saatu pitämään. Aika moni joka ajoi samoilla renkailla sateella valitteli samaa (ja meni muuten aika monta nurinkin) joten ilmeisesti en ollut tosiaan ainoa joka paini saman ongelman kanssa tällä kertaa. Startit onnistui taas hyvin ja mikä parasta, olin niin onnekas että mulla oli kaks loistavaa mekaanikkoa apuna kun Ville ja Masa painoivat pitkää päivää ja tekivät kyllä kaiken voitavan että pyörä olisi saatu kuntoon, niillä osilla mitä minulla varalla oli. Eli iso kiitos mekaanikoille ja myös kiitos kavereille varikolla jotka auttoivat osien kanssa sekä luonnollisesti kaikille tukijoille ja sponsoreilleni!

Lähipäivät kuluvatkin sitten pyörän parissa, ensiksi tarvitsee saada kierojen keulaosien tilalle uusia ehjiä ja sen lisäksi pyörä menee ensikädessä Naukkarisen Antille Tampereen Yamaha Centeriin penkkiin tsekattavaksi että moottoripuolella kaikki on kunnossa ja yrittää löytää syy tehopuutokselle. Eihän siinä auta kuin koittaa saada kaikki pelittämään jotta olen valmis seuraavaan koitokseen Kemoralla 16.-18.6.!

 

 

Jasmin #27

 

 

(ps. olin muuten hieman hukassa ekan kerran kun ajoin gridiin ja en meinannut löytää omaa lähtöpaikkaa kun etsin mun vanhaa kilpailunumeroa 61 sieltä :D)

 

 

 

Kuva: Maria Saarimäki

 

« Edellinen sivu